Promocje

Najczęściej kupowane

Ostatnio przeglądane

Sok z borówki amerykańskiej 0,3L Zobacz większe

Sok z borówki amerykańskiej 0,3L

Nowy

Sok z borówki amerykańskiej 1,0L 

Sok uzyskany w procesie bezpośredniego wyciskania owoców, pasteryzowany.Sok bez dodatku cukru   Owoce borówki wyróżniają się dużymi zasobami cennych składników odżywczych

Więcej szczegółów

100 Przedmioty

18.00 zł

Add to wishlist

Więcej informacji

Sok z borówki amerykańskiej 1,0L 

Sok uzyskany w procesie bezpośredniego wyciskania owoców, pasteryzowany.

Sok bez dodatku cukru  

 

Owoce borówki wyróżniają się dużymi zasobami cennych składników odżywczych, co sprawia, że są cennym elementem zbilansowanej i zdrowej diety. Owoce borówki bogate są w mikro- i makroelementy, w szczególności wapń, fosfor i potas.
Prowadzone nad borówką liczne badania naukowee wykazały obecność:
• znacznych ilości związków antyoksydacyjnych
• wielu substancji biologicznie czynnych
• enzymów obniżających poziom cholesterolu.
Substancje te zmniejszają zagrożenie arteriosklerozą i chorobami serca. Obniżają poziom niepożądanego cholesterolu LDL, zwiększają zaś zawartość korzystnego dla zdrowia HDL. Wysoka zawartość przeciwutleniaczy jest nieoceniona przy zapobieganiu wielu chorobom i stanowi element profilaktyki przeciwnowotworowej.

Borówka ma także korzystny wpływ na wzrok. Zarówno spożywanie jej owoców, jak i stosowanie zewnętrzne zalecane jest dla osób, których wzrok narażony jest na długotrwałe obciążenie ? kierowców, osób pracujących przy komputerze, pracowników precyzyjnych. Ekstrakt z borówki stosowany jest w wielu popularnych kroplach mających przynosić ulgę zmęczonym oczom.
Owoce borówki wyróżniają się wysoka wartością dietetyczną i dużymi zasobami cennych składników odżywczych. Borówki bogate są w makroelementy − potas, wapń, fosfor i magnez. Zawierają znaczne ilości sodu i żelaza, tianiny, ryboflawiny, niacyny oraz witaminy A.


Badania naukowe prowadzone od 1996 roku w USA wykazały obecność znacznych ilości przeciwutleniaczy oraz wielu substancji biologicznie czynnych, związków antyoksydacyjnych i enzymów obniżających poziom cholesterolu. Przeciwutleniacze zmniejszają niebezpieczeństwo arteriosklerozy, chorób serca, zmniejszają we krwi poziom tzw. „złego” cholesterolu LDL, a zwiększają zawartość „dobrego” HDL. Wspomniane właściwości owoców chronią przed wieloma chorobami, w tym również przed chorobami nowotworowymi.
Od wielu lat znane jest regeneracyjne działanie owoców borówki na wzrok. Spożywanie owoców borówki i picie soku borówkowego poleca się szczególnie kierowcom samochodów oraz osobom spędzającym dużo czasu przed komputerem.

Jagody borówki amerykańskiej są bardzo smaczne, maja dużą wartość odżywczą a także wysoką wartość dietetyczną.
Według amerykańskich badań, stwierdzono, iż jagody borówki amerykańskiej zawierają 83,4% wody, 0,6% białka, 0,6% tłuszczów i 15,1% węglowodanów. Ponadto w 100 g świeżej masy owoców znajduje się 16mg wapnia, 13mg fosforu, 0,8mg żelaza, 280j.m. witaminy A, 0,02 mg B1, 0,02mg B2, 0,3mg PP i 16,0mg C.

WARTOŚCI ODŻYWCZE BORÓWKI
Owoce borówki wyróżniają się dużymi zasobami wartościowych składników odżywczych, co sprawia, że są cennym elementem zbilansowanej i zdrowej diety. Bogate są także w mikro- i makroelementy, w szczególności wapń, fosfor i potas. Prowadzone nad borówką liczne badania naukowe wykazały obecność, m.in:

- znacznych ilości związków antyoksydacyjnych
- wielu substancji biologicznie czynnych
- enzymów obniżających poziom cholesterolu
Przedstawione substancje zmniejszają zagrożenie arteriosklerozą i chorobami serca. Obniżają poziom niepożądanego cholesterolu LDL, oraz zwiększają zawartość korzystnego dla zdrowia HDL.

Lecznicze właściwości jagód borówki amerykańskiej
• Owoce borówki amerykańskiej zawierają antocyjany (barwnik niebieski), które wpływają na poprawę wzroku człowieka, zalecane są w diecie pilotów.
• Antocyjany wraz z witaminami A, C, i E usuwają z organizmu człowieka nadmiar wolnych rodników. Działanie to jest skutecznym sposobem profilaktyki w chorobach cywilizacyjnych, z chorobami nowotworowymi włącznie.
• Duża liczba drobnych nasion w jagodzie sprzyja lepszej przemianie materii, szczególnie zalecane u ludzi starszych i dzieci.
• Badania fińskie dowiodły, iż zawarte w jagodach borówki amerykańskiej fitoesrtogeny, chronią ludzi przed arteriosklerozą i chorobami serca, zmniejszają we krwi poziom „złego” cholesterolu (LDL), a zwiększają poziom dobrego” (HDL).
• Jagody borówki amerykańskiej mają działanie zapobiegawcze w infekcjach bakteryjnych układu moczowego.
• W Japonii są popularnym parafarmaceutykiem, gdzie ludzie pracujący przy komputerach piją sok borówkowy by zapobiec zmęczeniu oczu.
• Zawarte w owocach garbniki niszczą bakterie i unieczynniają jady bakteryjne, działają odtruwająco, gdyż mają zdolność wiązania toksyn bakteryjnych i metali ciężkich.

Opinie

Brak komentarzy od klienta w tym momencie.

Napisz opinię

Sok z borówki amerykańskiej 0,3L

Sok z borówki amerykańskiej 0,3L

Sok z borówki amerykańskiej 1,0L 

Sok uzyskany w procesie bezpośredniego wyciskania owoców, pasteryzowany.Sok bez dodatku cukru   Owoce borówki wyróżniają się dużymi zasobami cennych składników odżywczych

Napisz opinię